PAZNICUL FULGERULUI de Stan Nicholls

Stranie poveste si cu cartea asta! De ce am luat-o? Sincer, nici acum nu stiu… poate din cauza sinopsisului, care, apropo, nu are nicio legatura cu cartea. Si oricum totul a inceput destul de ciudat. Cautam la intamplare pe net (cred ca asa incep majoritatea povestilor, dar pe cuvant ca asa a fost) si la un moment dat am dat cu ochii peste cuvantul „orcii”. „Wow, Tolkien”, mi-am zis si am inceput sa citesc sinopsisul cartii de fata. Mi-a placut, asa ca nu am mai stat pe ganduri si am cumparat-o. Cand in sfarsit a venit, am inceput sa citesc si – soc – dupa zece minute am adormit. Am mai incercat de cateva ori sa continui, dar cu acelasi rezultat. Chiar ajunsesem la impresia ca autorul cauta orice motiv, cat de mic, ca sa pornească o lupta sangeroasa ce era descrisa pe parcursul a cateva pagini bune! Am renuniat la carte… Apoi, neasteptat, am primit o recomandare: „…cartea devine chiar interesanta dupa primele 100 de pagini; incearca si ai sa vezi…”. Am decis sa urmez sfatul si nu am fost dezamagit!
0
Actiunea acestei prime carti din seria ORCII se invarte in jurul cilindrului, un mistic artefact ce se dovedeste ca ofera posesorului o putere inimaginabila.

Povestea incepe in toiul unei batalii (cum altfel ar putea sa inceapa o carte care cuprinde in paginile sale aproape numai scene de lupta?). Cele doua tabere sunt reprezentate pe de-o parte de Jderi (o trupa de orci a carei imagine se afla în centrul intregului roman), iar pe de alta de Uni (o secta religioasă a oamenilor – in carte apar doua astfel de grupari, Uni si Mani –). Scopul bataliei este obtinerea cilindrului, pe care regina Jennesta din Cairnbarrow– personajul principal negativ – doreste sa-l detina cu orice pret.
Pe parcursul cartii apar o multitudine de creaturi specifice genului fantasy, printre care se pot enumera: dragoni, troli, cobolzi (in sfarsit ceva nou!) si, bineinteles, orci.
Cand, intr-un final, trupa Jderilor condusa de capitanul Stryke se hotaraste sa deschida cilindrul descopera ceva ce duce la cea mai dramatica rasturnare de situatie intalnita pe parcursul intregului roman. In interior gasesc un pergament si un obiect foarte bizar, ce seamana cu o stea. Pergamentul povesteste despre cinci astfel de stele care, unite, au o forta inimaginabila. Jderii se hotarasc sa plece in cautarea celorlalte patru obiecte, sperand ca vor putea castiga libertate pentru rasa lor. Trecand printr-o gramada de incaierari aprige si facandu-si dusmani oriunde ar merge, ei pun mana si pe cea de-a doua stea dintr-o fortareaţa Uni, numită Trinity. Ajung sa depisteze chiar si cea de-a treia stea, aflata, dupa cate se pare, in lumea subterana a trolilor, Scratch. Cartea se termina intr-un mod cu totul naucitor: căpitanul Stryke alaturi de un camarad de-al sau, Alfray, legati de un altar pentru sacrificii, la mila înspaimantatorilor troli. Si, ca o dovada a cruzimii sortii, de pumnalul cu care urmeaza a fi ucisi este legata cea de-a treia stea.
„Ritm ametitor, actiune nonstop si accente suprarealiste.” Asta va asteptă daca cititi PAZNICUL FULGERULUI.

Titlul romanesc: Paznicul fulgerului
Titlul original: Bodyguarg of lightning
Autor: Stan Nicholls
Editura romaneasca: Nemira
Editura originala: Gollancz
Traducator: Antuza Genescu
Nota dată de mine: + + + (din 5)

5 gânduri despre „PAZNICUL FULGERULUI de Stan Nicholls

    • Sunt in totalitate de acord cu tine. Singurul motiv pentru care am dat +++ acestei carti este faptul ca autorul descrie foarte bine relatiile dintre personaje si lumea aceea plina de magie. Nici mie nu-mi plac bataile, cel putin nu cele pornite din 5 ijn 5 secunde. In rest eu zic ca este o lectura placuta.

  1. Pingback: O nouă întâlnire scriitoricească + Orci! « Book's Kingdom

  2. Mie mi-a placut aceasta carte de la prima pagina pana la ultima.

    Cat despre batalii, sunt necesare pentru a expune existenta ingrozitoare pe care o duc personajele cartii.

    Descrierea lumii de vis care ii apare in halucinatiile induse de „stele” lui Stryke nu ar mai avea aceeasi valoare daca el ar fi un bun cetatean, cu nevasta, 3 copii si un serviciu stabil (5 zile pe saptamana, de la 9 la 18) in care abia asteapta o promovare ca sa isi poata cumpara un televizor LCD nou pe care sa se uite la stiri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s