MANA STANGA A INTUNERICULUI de URSULA K. LE GUIN

MANA STANGA A INTUNERICULUI este cartea care da nastere iluziei. Probabil va intrebati: „de ce dementul asta a inceput astfel o recenzie?” Pai sa va explic. Cartea de fata savarseste intr-adevar o iluzie: cea a complexitatii. Probabil ca multi dintrdumneavoastra au citit lucrari de fictiune cum ar fi STAPANUL INELELOR. In acele carti intalniti o complexitate iesita din comun, datorata faptului ca TOLKIEN construieste o lume in cele mai mici detalii, pornind de la zero. Sa nu intelegeti gresit, nu spun ca URSULA LE GUIN nu ar fi o scriitoare buna, ba dimpotriva. Ceea ce vreau sa zic este ca aceasta complexitate prezenta in MANA STANGA A INTUNERICULUI este una iluzorie, himerica. Cu toate aceste, cartea expune cititorului o idee ampla asupra lumii, in ciuda intinderii nu foarte mari (aproximativ 300 de pagini), lucru pentru care am ajuns sa o indragesc.

mana_stangaRomanul ne spune povestea lui Gently Ai, Trimisul, el fiind reprezentantul Ecumenului, o alinata din care fac parte zeci de lumi. Gently este trimis pe planeta Iarna (potrivit nume de altfel) pentru a atrage natiunile ce o populeaza spre Ecumen. Trebuie sa intelegeti ca aceasta alianta exista doar cu doua scopuri: cel comercial si cel cultural.

Bineinteles, va puteti imagina reactiile unei lumi aflate inca intr-un fel de Ev Mediu, in fata unui strain coborat pe pamant intr-o nava spatiala. Ba mai mult, asa cum ne este aratat pe parcursul cartii, Trimisul este total diferit de locuitorii planetei inghetate (nu pot sa va explic foarte bine de ce, dar acesti locuitori constituiau o societate bisexuala).

Printre altele, in carte sunt prezente si ambitiile politice nemasurate, confruntarile (doar diplomatice) pe teme toritoriale si acerba lupta pentru putere.

In afara de asta nu prea ar mai fi multe de spus, dat fiind faptul ca totul este in asa fel construit incat sa nu o intelegi bine pana ce nu termini de lecturat.

Este o lectura placuta, un roman ce isi are cu siguranta locul in bibliotecile cititorilor unor scriitori ca J. R. R. TOLKIEN, ROBERT JORDAN sau GEORGE R. R. MARTIN!

Titlul original: The left hand of darkness

Titlul romanesc: Mana stanga a intunericului

Autor: Ursula K. Le Guin

Editura romaneasca: Nemira

Traducator: Mihai Dan Pavelescu

Nota adata de mine: + + + + (din5)

Anunțuri

2 gânduri despre „MANA STANGA A INTUNERICULUI de URSULA K. LE GUIN

    • Deci, am spus ca acea complexitate este iluzorie pt ca: subiectele tratate de Le Guin sunt putin, dar bine descrise si analizate. In cazul unora ca tolkien, subiectele sunt multe si la fel de bn descrise. Plus de asta, cartea urmareste un singur fir narativ. Alfel spus, e simplista! De ce i-am dat acea nota? Pt ca povestea este placuta si acea complexitate iluzorie semnifica totusi ceva, nu e ca in cazul lumii lui rocannon in care nu apare nici macar aceasta perfectiune himerica. Sper ca raspunsul te-a satisfacut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s